Juokseen oppii juoksemalla

Takana on huikea juoksuviikko ja yhtälailla huikea juoksuvuosi. Tämä viikko osoitti taas kerran kaikessa yksinkertaisuudessaan sen perusasian, että juoksua oppii juoksemalla. Se mitä painottaa, se kehittyy ja pikavoittoja harvemmin on tarjolla. Viikon teemana oli kokeilla määrää ja tehoa samaan viikkoon. Viikko vielä alkoi edellisen viikon rypästreenin merkeissä eli kolme pitkää lenkkiä viidessä päivässä. Kokonaisuus onnistui kyllä hyvin. Tänään oli alunperin tarkoitus juosta tuplajärvinen PJH:n kanssa, mutta siihen tuli lenkillä muutos ja motu ei riittänyt tuplaan yksistään varsinkin kun se ei harjoituksellisesti ollut mitenkään oleellinen. Lopputulemana juostiin single PJH:n ja Gallardon kanssa pienellä lisurilla. Proffakin tuli meitä vastaan ja lähti nostalgiselle kasvualustalleni eli Peltsun lisurille mukaan.

Eilen kävin juoksemassa Tampere Parkrunin. Tuossa tapahtumassa on saavutettu jotenkin leppoisan ja iloisen hengen kokonaisuus. Alusta oli eilen hivenen haastava ja jalatkaan eivät ihan freeseimmät, mutta juoksu oli varsin onnistunut, kun toka puolisko tuli melkein puoli minuuttia nopeammin kuin eka. Arne oli myös juoksemassa ja se tuo aina huikean 'periksi ei anneta' piristyksen omaan juoksuun. Reitti juostiin maansiirtotöiden takia lyhyemmällä pätkällä pari kertaa ees taas. Kohtaamisemme tuli kuvatuksi heittäessämme toisillemme vauhdista läpyt. Kuvaan on saatu ikuistettua omalta kohtaa vuoden urheilukuva 2018. Siihen on ikuistettu tunteikas ja aito juostu jälleenkohtaaminen Arnen kanssa. Siihen kiteytyy paljon muistojen matkaa ja monen monta voitettua mutkaa erikseen ja yhdessä.

Arnen kohtaaminen
Kuva: Sari Saarijärvi

Perjantaina oli toinen merkittävä kohtaaminen, kun JaHa tuli omana merkkipäivänään seurakseni Pirkkahalliin perjantain spesiaalille. Hän täytti 50 vuotta ja minulla oli ilo ja kunnia onnitella mestaria Viimeisten pirkkalaisten puolesta. Ollaan Jahan kanssa aikanaan monet kovat treenit yhdessä nautiskeltu ja taas nautiskellaan.

Onnea JaHa!


Torstai oli lötköpäivä ja Proffa lähti lenkille mukaan. Hölköteltiin letkeästi ja Proffa asetti minulle lenkillä vuodelle 2019 riittävän vaativan ja jopa pöljänä päivänä saavutettavan haasteen liittyen juoksuun: postin mäessä heinäkuun loppuun mennessä tonni alle kolmeen minuuttiin. Ja kyseessä on siis alamäki.Tämä haaste palvelee omaa tulevan vuoden projektiani, johon palaan ensi viikolla.

Jo perinteiset Tapaninpäivän tonnit juostiin Pirkkahallissa keskiviikkona. Mukana olivat Gallardo, Harpatti ja Moguli. Oli kyllä superhyvä fiilis juosta ja samalla muistella vuoden takaista settiä, jolloin painoa oli vähän enemmän ja kuntoa vähemmän kuin nyt. Saimme vielä kunnon kannustukset viimeiseen vetoon ja vaikea on keksiä parempaa tapaa viettää nimipäivää!

Vint5aajat Tappi, Gallardo, Harpatti ja Moguli
Kuva: Terhi Halonen


Viikon treenit tuli aloitettua tiistaina heti järvisellä PJH:n kanssa. Lunta oli tullut yöllä ja kelvit olivat auraamatta. Olihan aika tarpomista ja kantakalvohan siitä sitten otti vähän itseensä, mutta eipä se sitten viikon mittaan pahemmin häirinnyt. Tänään lenkin lopussa kipeytyi hiukan, mutta eipä tuo paha kuitenkaan ole.

Maanantai oli jouluaatto ja pidin lepiä.

Vuoden loppuun voi sanoa ilosin mielin, että hieno vuosi sai arvoisensa päätöksen tällä viikolla. Huomenna en varsinaista treeniä tee, joten sinänsä vuosi on paketissa ja se ylitti kaikki odotukset monin verroin. Kuten aiemmin todettua, olen tänä vuonna saanut takaisin tai sitten oppinut uudelleen pikkupoikamaisen ilon juoksuun. Nyt pitää olla maltti mukana, ettei ensi vuonna lähde lapasesta ja paikat hajoa. Olen heittänyt pari haastetta ensi vuodelle: PJH:lle tammikuun tipattoman vegaanihaasteen Aino-jäätelö löyhennyksellä ja Henkalle Paavo Nurmi puolimara - Frankfurt täysmara keskinäisen voittohaasteen. Jälkimmäinen haaste tarkoittaa sitä, että laitoin eilen ilmoittautumisen PNM puolikkaalle, joka juostaan 17.8. ja kaikki pelissä! Frankfurtissa on pelissä 2009 juoksemani aika eli en ole sinne sentään lähdössä, koska joka vuosi pitää valmistautua Wihan satkulle.

Viikon statistiikat

Ma Lepo - jouluaatto

Ti Edellisellä viikolla aloitetun ryppään viimeinen kolmas osa. Järvinen 26,3km 2:30'20 5'42min/km

Ke Tapanin tonnit 6*1000m: verrat + veto 3'55min/ palautus 2'00, 3'49/ 2'07, 3'49/ 1'58, 3'51/ 1'54, 3'44/ 1'52, 3'38 + loppuverra YHT 10km

To Lötköä 12,4km   1:07h   5'25min/ km

Pe Spesiaali: verra 1,1km + 1000m 3'38min/ 200m palatus 1'03min + 8*100m/ 200m palautus: 20.9s/  59s, 20.5/ 61, 19.7/ 61, 19.6/ 60, 19.4/ 60, 19.0/ 58, 18.7/ 59, 17.4 + loppuverra Yhteensä 6km

La Tampere Parkrun 5km 21'13min + verrat. Yhteensä 9km

Su Lisurijärvinen 32km   3.00h   5'37min/ km


Tulevalla viikolla olisi tarkoitus ottaa vähän maltillisempaa ja palauttavaa. Huomenna mahdollisesti vesijuoksua huoltavana.


Kommentit